18 Ağustos 2011 Perşembe

belediye'den onaylı sokak müzisyeni!

beyoğlu belediyesi sokak müzisyenlerine yasak getiriyor. örneğin istiklal'de gitar çalmak isteyen biri, gidecek efendi gibi belediye'den onay belgesini alacak. "belediye'den onaylı sokak çalgıcısı!" çok afili oldu hakikaten!


"şikayet var" gibi bahaneler inandırıcı değil. bahsettiğimiz yer sultanbeyli değil, beyoğlu, istanbul'un turistik ve kültürel yüzü, en kalabalık, en eğlenceli yeri, adeta şehrin atan nabzı. hem allah aşkına, hangi normal insan, üç adım uzaklaştığında zaten sesini duyamayacağı sokak müzisyenlerinden, hem de şehrin en canlı ve işlek yaya caddesinde rahatsız olur ki? nasıl bir kafadır bu? 

durumun abukluğu sosyal medyada eleştiri konusu olunca beyoğlu belediye başkanı ahmet misbah demircan twitter'da açıklama yapma gereği duymuş. ama ne açıklama! öncelikle neredeyse memlekete sokak müzisyenliği kavramını seneler önce kendisinin getirdiği iddiasıyla (!) başlamış, neymiş, beş sene kadar önce kendilerinin izni ve teşvikiyle bu müzisyenler ortaya çıkmış. kendimi bildim bileli beyoğlu'nda, istiklal'de müzik yapan insanların olduğunu bilmesem diyeceğim ki; "vaay be, belediye başkanı değil, genç yeteneklerin elinden tutan bir müzik yapımcısı, beyoğlu'nun ahmet ertegün'ü!". sadece fatih akın'ın "crossing the bridge" filmini izleyenler bile başkanın bu iddiasının ne derece hayal ürünü olduğunu bilir. 

ancak en müthiş açıklamayı sona saklamış demircan; "MÜDAHALE YERİNDE VE ZAMANINDA OLMAZSA AKLINA GELEN ORKESTRA KURAR!" haklı adam! aklına gelen orkestra kurarsa ne olacak bu memleketin hali, nasıl sağlanacak düzen, intizam? bu toprakları dedelerimiz, gençler üzerinde şarkı söyleyip tepinsinler diye kurtarmadı düşmandan! bu memleketin üç-beş çapulcu gitariste, eli bagetli hain davulcuya verilecek bir karış toprağı yok!

o değil de ben belediye'nin sokak müzisyenlerine vereceği onay belgesi için isteyeceği belge ve arayacağı kıstasları da merak ettim şimdi. sabıka kaydı, ikametgah, sağlık raporu allah'ın emri vardır, bunlar olmadan marketten süt bile alamıyorsunuz bu ülkede! birisi onay belgesinin üzerine yapıştırmak için, rötuşsuz 2 adet vesikalık fotoğraf ve müzik aletinin üzerine vurulacak "görülmüştür" ibaresi için damga vergisi gibi fikirler geliyor aklıma ilk etapta.

aynı belediye'nin birkaç hafta önce asmalımescit'teki tüm mekanların dışarıdaki masalarını toplattığını da düşünürseniz, bir sonraki aşama istiklal'in taksim girişine ve sonundaki tünel tarafına iki adet kontrol noktası konulup insanlara alkol denetimi, saç-tırnak kontrolü yapmak olacak herhalde! ne güzel hakikaten; çeliktepe motor meslek lisesi müdürü olamayacak adamlar koskoca kentleri yönetiyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder