14 Eylül 2014 Pazar

best of damar - 3

iyi sardım ben bu şarkı listeleme işine.. yaratıcılık sıfır, yazacak bir şey bulamayınca döndür müziği çalsın hesabı.. hem böyle listeler çekme kaset doldurtup walkman'de dinlediğimiz eski yılları hatırlatıyor -ki yeni nesil bilmez o yılları! kaset çaları kömürle çalıştırıp, misal metallica dinlemek için ismimizi aylar önceden ptt'ye sıraya yazdırdığımız yokluk yılları!

best of damar - 1 ve 2 olarak iki liste yapmıştım bloğa daha önce.. (link kopyalamayacağım, arayan bulur) baktım neredeyse 2 yıl olmuş bloğa yazmayalı, bir 3.sünü yapalım da üçleme tamamlansın! (bruno kieslowski!!) klasik sistem, üçüncü on'luk olduğundan 30'dan 20'ye döndürüyorum;

30- oasis - "sunday morning call" : anaları bu gallagher kardeşleri 90'lı yılları sallayan albümler çıkarsınlar, bununla birlikte arızalığın dibine vursunlar, bir küsüp bir barışıp kavga dövüş "rock star"lığın hakkını versinler diye doğurmuş! oasis büyük grup, kabul; ama bu manchester'li biraderlerin "müziği biz icat ettik" tripleri, başta blur ve radiohead olmak üzere dalaşmadık grup bırakmamaları bana hep biraz itici, bol miktarda da poz gelmiştir. ama işte adamlar oasis kardeşim, dünya döndükçe şarkıları da döner! "gallagher gibi soyunuz kurusun" dersin, ertesi gün diline wonderwall takılır. neyse, bu listeye koyduğum şarkı en damar bulduğum ve en sevdiğim şarkıları, biraderlerin noel olanından geliyor, "sunday morning call"



29- audioslave - "like a stone" : chris cornell'ın soundgarden sonrasında, r.a.t.m. tayfasıyla bir araya gelerek kurduğu audioslave, heyecan yaratan 3 güzel albüm yapıp dağılmıştı. kendi adıma ikinci albümleri "out of exile", 2000'lerin en iyi 10 albümünün içindedir. "be yourself"i dinlemeden geçmediğim günlerim olmuştur. ama buraya grubun kendi adını taşıyan ilk albümünün bence en güzel şarkısı yakışıyor, adam yazmış kardeşim, güfteye gel!

In your house I long to be;
Room by room patiently,
I'll wait for you there like a stone.
I'll wait for you there alone.




28- coldplay - "beautiful world" : coldplay fanı değilim, chris martin'in vokalini biraz mıymıy bulurum, müzikleri çoğu zaman afakanlar getirir. ama çok güzel bir kaç şarkıları yok değil, onların birincisi hardest part ise ikincisi de budur. zach braff'ın "garden state" filminin de açılış müziğiydi ve çok yakışmıştı o filme de. (o filme yakışan bir diğer şey de natalie portman idi :) dinleyin bakem.



27- skin - "faithfulness" - skin her daim sevdiğimiz hatunlardan. sanırım ingiltere, bir kadın vokalistin ağzında gümüş kaşıkla doğma ihtimalinin en fazla olduğu yer. havasından mıdır, suyundan mıdır? skunk anansie'ye ara verdiği dönemde ablamız boş durmayıp solo olarak da iyi işler çıkardı. faithfulness bence bu döneminin zirvesidir. şanslıyım ki, 2005'te istanbul'da canlı dinlemişliğim de var, yaktı yıktı sahneyi allahsız!



26- daft punk ft. julian casablancas - "instant crush" - damar şarkı listesinde elektronik şarkının ne işi var demeyin! dahi robotların master degree işi "random access memories" geçen sene büyük gürültü kopardı, malum. albümde the strokes'un özlenen vokali julian casablancas ile yaptıkları bu şarkıyı ne zaman dinlesem 4 shot jager yapmış gibi oluyorum! (julian casablancas da kral adamdır ama ismi bir rock star isminden çok brezilyalı pembe dizi aktörü adı gibi değil mi?) şarkı için ekşisözlük'te biri şöyle yazmış; "2003'ün en iyi albümünün en iyi şarkısı!" üzerine yazacak kelimem yok!



25- adele - "turning tables" - adele'in "ingiliz kültür mirası" kapsamında korunması gereken külliyat mahiyetindeki albümü "21" de boş şarkı yok zaten. ablamız bir "lovesong" söylemiş ki, robert smith "işte ben bu yüzden bu şarkıyı konserlerde söylemeyi bıraktım" dese yeridir. turning tables ise bence albümün çok dikkat çekmeyen gizli yıldızı. orjinalindeki yaylı partizasyonlar şarkıyı uçuruyor ama tuhaf şekilde tek piyanoyla söylediğinde de ayrı güzel!



24- the boxer rebellion - "both sides are even" - şarkıdan da gruptan da shameless vasıtasıyla haberdar oldum, güzel bir bölümün final şarkısıydı. (bu arada diziyi bilmeyenler için bendeki etkisini şöyle tarif edebilirim; en büyük korkum bi gece çok sarhoş olup sabah kolumda kafam kadar  'only fiona gallagher can judge me' dövmesiyle uyanmak!) şarkı enfes, vokal derin. bakma yine indie kafası güzel kafa hacı!



23- kings of leon - "pyro" - 3 kardeş ve bir kuzen followill biraderlerden müteşekkil güzel grup kings of leon'un "come around sundown" albümünün güzel şarkısı pyro bu listeye girecek şarkılardan. bizde böyle kardeş, hısım, akraba birliktelikleri yurtseven kardeşler gibi sonuçlar doğuruyor ama bak adamlar yapmış! 2010'lu yıllarda elektroniğe, indie'ye yaslanmadan hala cayır cayır rock yapan ender gruplardan. solist caleb followill (caleb YK) vokal derinliği inanılmaz olan bi kardeşimiz, şarkıyı dinleyince tepkimiz aynı; "adam okumuş arkadaş!"



22- foo fighters - "everlong" - öz abim olsa dave grohl kadar severdim, hakkında burada da yazmışlığım vardır zamanında; bkz; http://brunofalconeri.blogspot.com.tr/2011/07/dave-grohl-bir-deli-oglan.html   nirvana'nın davulcusu, foo fighters'ın herşeyi, q.o.t.s.a.'den, them crooked vultures'a içinde yer aldığı her projeyi çiçek gibi yapan bir abimiz. foo fighers'ın son albümü "wasting light" bence son 10 yılın 10 albümünden biridir. ama buraya seçtiğim şarkı, daha eskilerden, everlong. grohl'un çoğu kez sahneden gitarıyla solo söyler, o hali de efsanedir. bu arada sene oldu 2014, jay jay johanson denilen kılıksızı 800 kere getiren organizatörler hala foo fighters'ı türkiye'ye getiremediler, sıfır vizyon!



21- manic street preachers - "empty souls" - bir kaç sene önce rock'n coke için gelmişlerdi ki gidemediğime en çok yandığım konserlerdendir! dean saunders ile birlikte en sevdiğim galliler. bu listeye girebilecek bir dolu şarkıları var belki, başta "if you tolerate this, your children will be next" olmak üzere. ki 15 yıllık olmuş o şarkı bile, yuh! "a design for life" milli marşları zaten! ama "empty souls"un bendeki yeri başkadır. şarkının berlin'de çekilen videosu da ayrı güzeldir, kahvede okey oynayan türk'leri görebilirsiniz! (benim başörtülü bacılarımı kliplerde oynattılar!!)  solist james dean bradley'in babası, sanatçı james dean'in hayranı olduğu için oğluna aktörün ismini vermiş. iyi ki babamın aklına böyle bir şey gelmemiş; nüfus cüzdanımda samime sanay falconeri yazıyor olabilirdi şu an! gevezeliği kesip şarkıya dönecek olursak, bize edebiyat derslerinde bu sözleri okutmalılar, failatün mefailün'leri değil!;
"Empty souls will leave their homes
To find a place where they're alone"




büyük konuşmayayım ama bu damar şarkılar olayını işbu 3. onluk listeyle noktalıyorum, hayrını görün, her zamanki gibi, neydi mottomuz?
(c'mon, all together);

"beğendiyseniz ne mutlu, beğenmediyseniz çok da fifi!"
:)

yours, bruno f.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder